De rijopleiding, hoe gaat dat in zijn werk?

LesplanningĀ 

De instructeur stelt in overleg met jou een lesplanning op. Wij zijn daar heel flexibel in maar omwille van de resultaten is het wel aan te raden dat er regelmaat in het lessen zit.

Om je motorrijbewijs te behalen moet je 3 examens afleggen met een voldoende resultaat, namelijk het motor theorie-examen, het examen voertuigbeheersing (AVB) en het examen verkeersdeelname. (AVD)

Voertuigbeheersing

Het eerste deel van de opleiding staat voornamelijk in het teken van de voertuigbeheersing. Aan de hand van oefeningen met pionnen leer je het beheersen van een motor, zoals wegrijden, schakelen, sturen, remmen, balans en dergelijke. Voor het AVB-examen moet je 12 oefeningen leren. Daarvan moet je er 7 uitvoeren op je examen.

Het aanleren van de oefeningen doen we op een oefenterrein of parkeerplaats. Afhankelijk van je ervaring en het resultaat van je proefles nemen we je de eerste lessen nog mee achterop naar een oefenterrein. Zodra je de basis beheerst mag je al zelf rijden naar het oefenterrein. Tijdens de ritten naar het oefenterrein maken we dan al een begin met de verkeersdeelneming.

Verkeersdeelneming

Als je je AVB-examen hebt gehaald ligt de focus op de verkeersdeelneming. Daarbij leren we je om zelfstandig, vlot en veilig door het verkeer te bewegen. Je leert om bewust om te gaan met je kwetsbaarheid als motorrijder en om gebruik te maken van de voordelen die het rijden op een motor heeft. De instructeur begeleidt je daarbij op zijn eigen motor en staat met je in contact middels een radioverbinding.

Motor theorie

Om je rijbewijs te halen moet je ook een motortheorie examen afleggen. Als je in het bezit bent van een autorijbewijs kun je wel alvast beginnen met lessen. Wij raden iedereen aan om zo snel mogelijk met de theorie te beginnen omdat je daar bij het lessen ook profijt van hebt. LET OP: als je tussen de 21 en 24 jaar bent en op een motor met onbeperkt vermogen wilt lessen en afrijden is het wettelijk verplicht om eerst je theorie te halen.

Het theorie-examen kun je heel makkelijk zelf aanvragen op de website van het CBR, als je wilt helpt de rijschool jou daarbij. In een lespakket is een online theoriecursus inbegrepen, waar goede resultaten mee worden behaald.

Proefles

Bij de vrijblijvende proefles neemt de instructeur je, afhankelijk van je ervaring, eerst mee achterop naar een oefenterrein. Op het oefenterrein krijg je uitleg over de bediening van de motor en leer je de eerste beginselen van het motorrijden. Het doel van de proefles is om je een indruk te geven van wat de rijopleiding inhoudt en om te kijken of je het leuk vindt. Jij bepaald het tempo van het verloop van de proefles en dat geldt ook voor de rest van de opleiding. We gaan geen dingen doen waar jij nog niet aan toe bent. De veiligheid staat voorop.

Vraag direct een vrijblijvende proefles aan:

Vrijblijvende proefles


Rijbewijscategorieƫn

Rijbewijs A onbeperkt (zware motor, > 50 Kw)

Vanaf 21 jaar mag je lessen en examen doen op een motor met onbeperkt vermogen.

Ben je tussen de 21 en 24 jaar dan krijg je eerst een rijbewijs met een aantekening code 80. Je mag daarmee alleen op een middelzware motor (A2) rijden, of op een lichte of een driewielige motorfiets. Als je 24 jaar wordt of 2 jaar in het bezit bent van je rijbewijs, vervalt de code 80 en mag je ook op zware motorfietsen rijden.

Rijbewijs A2 (middelzware motor, max. 35 Kw)

Vanaf 20 jaar mag je al lessen en examen doen op een motor tot 35 Kw. Wil je vervolgens je A rijbewijs halen (onbeperkt vermogen) dan zal je opnieuw examen moeten doen. Dat kan als je minimaal 2 jaar in het bezit bant van het A2 rijbewijs. Onze rijschool heeft geen A2 motoren.

Rijbewijs A1 (lichte motor, max. 11 Kw)

Vanaf 17 jaar mag je al lessen op een lichte motor, examen doen vanaf 18 jaar. Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het A1 rijbewijs kun je examen doen voor het A2 rijbewijs. Onze rijschool heeft geen A1 motoren.